Waarom een Malamute pup van een bij de A.M.C.N. aangesloten fokker?
- De fokkers die lid zijn van de vereniging, fokken volgens de regels die opgesteld zijn door de vereniging. Deze regels zijn na te lezen op de site (www.amcn.nl ) onder ‘ fokreglement’. Doordat er gefokt wordt volgens deze regels wordt er veel rekening gehouden met het welzijn van de honden en de puppy’s. Op deze wijze worden tevens erfelijke genetische afwijkingen of ziektes zoveel mogelijk voorkomen.
- Minimaal 2 keer per jaar komen de fokkers bijeen om hun ervaringen uit te wisselen op het zogenaamde fokkersplatform.
- De fokkers, fokken puur hobby matig voor het in stand houden van het ras met het doel ter verbetering te komen en het bevorderen van de gezondheid van het ras. Het welzijn en de gezondheid van het ouderdier(en) staat altijd voorop.De puppy’s worden meestal in huiselijke kring opgevoed en gaan na ongeveer 4 weken naar buiten of blijven in huis tot zij naar hun nieuwe eigenaar gaan.
- Vaak hebben de honden die voor de fok gebruikt worden hebben in diverse hondenshows gelopen en hebben kwalificaties gehaald als ‘ Zeer Goed’ tot ‘ Uitmuntend’.
- Doordat de Malamute een eigenzinnig en dominant karakter heeft wordt er door de fokkers niet alleen op uiterlijk maar ook op karakter gefokt. De ouderdieren mogen geen agressief gedrag vertonen. De rasspecifieke karaktereigenschappen moeten wel behouden blijven maar mogen niet doorslaan.
- Vrijwel alle fokkers geven een koopcontract af. Hierin staan zaken vermeldt die ervoor zorgen dat zowel de koper als de verkoper een bepaalde garantie heeft mochten er problemen ontstaan met de pup.
- Voordat u een pup mee naar huis mag nemen willen de fokkers kennis met u maken om te bepalen of zij het verantwoord vinden om een pup aan u mee te geven, dit in het belang van de pup. Gaat u met de pup naar huis, dan zal de fokker u altijd met raad en daad blijven bijstaan tijdens de opvoeding, mocht dit nodig zijn.
- Doordat de AMCN een rasvereniging is wordt er alleen gefokt met ouderdieren die een stamboom hebben. Ook de pup zal een stamboom krijgen. Een stamboom is niet zomaar een ‘papiertje’. Doordat de hond een stamboom heeft kan de fokker kijken welke generaties er voor de toekomstige pup genoteerd staan. Zo kan de fokker voorkomen dat er b.v. inteelt plaats vindt .
- Voor de wet, de Raad van Beheer én de rasvereniging is een hond een erkende Alaska Malamute als deze in het bezit is van een stamboom. Een Alaska Malamute zonder stamboom wordt niet erkend omdat je nooit altijd voor 100 % zeker weet of er generaties terug er met een ander ras gekruist is.
De Alaska Malamute is een werkhond. Dit houdt in dat de hond graag werkt voor zijn baas. Dit kan naast de fiets maar ook het trekwerk voor een step, een kar of slee is natuurlijk geweldig. Dit kan alleen maar met een Alaska Malamute in het bezit van een stamboom.
In Nederland is het bij de wet verboden om een hond als trekdier te gebruiken. Er is een uitzondering die geldt voor enkele sledehondenrassen waaronder de Alaska Malamute.
Bent u trots op uw Malamute en wilt u graag een keer op een hondenshow meelopen, zodat u hond gekeurd wordt door een keurmeester, dan kan dit ook alleen maar als uw Malamute in het bezit is van een stamboom.
Mocht u er toch anders over denken en liever zo makkelijk, snel en goedkoop mogelijk toch een hond elders aanschaffen bedenk dan wel het volgende:
- Er zijn eigenaren die stamboomloze Malamutes gebruiken om een keer een nestje te doen. Dit kan plaats vinden in huiselijke kring en ook met liefde voor de moederhond en de puppy’s. De puppy’s zullen nooit een stamboom krijgen. Ook weten deze mensen vaak niet of hun ouderhond drager is van ernstige genetische afwijkingen of ziekten zoals oogafwijkingen of HD. zodat dit wel door kan worden gegeven aan uw pup. Een gezondheidsverklaring van een dierenarts bij aankoop zegt hier niets over. Vaak komt dit op latere leeftijd naar voren.
- Dan zijn er ook de hondenhandelaren en de zogenaamde ‘puppyfabrieken’ . Deze zijn er niet alleen in Nederland maar zijn ook zeer prominent aanwezig in de grensstreek van België.
De ouderdieren kunnen worden uitgebuit. Zij kunnen op jonge leeftijd en zo vaak mogelijk tijdens hun leven worden ingezet om puppy’s te werpen. De ouderdieren en puppy’s kunnen onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden.
Of de ouderdieren genetische afwijkingen of ziektes hebben of daar drager van zijn krijgt u waarschijnlijk pas te weten als u zelf bij de dierenarts staat met een hoge rekening in uw handen of na een heel slecht nieuwsbericht…..laat maar inslapen.
Een gezondheidsverklaring van de dierenarts bij aankoop van de pup, zegt hierover niets.
Een zogenaamde garantie die u meekrijgt bij aankoop van de pup stelt juridisch vaak niets voor het blijft dan ‘ garantie tot de deur’.
Ook schijnen er handelaren te zijn die puppy’s opkopen bij anderen om door te verkopen. U krijgt dan geen ouderhond te zien, die is net even wandelen of uit logeren of een andere teef waarvan de puppy’s al de deur uit zijn fungeert even als de moeder. - Doordat de puppy’s veelal in schuren worden gehouden hebben zij geen contact met de buitenwereld. Er is een gebrek aan socialisatie wat in kan houden dat de pup agressie of angst vertoond en ook kan gaan tonen op latere leeftijd.
- Voor de ouderdieren, puppy’s, toekomstige hondeneigenaren én hun portemonnee kan behoorlijk wat leed ontstaan.
- Weet ook dat als u liever op deze manier een hond gaat kopen u deze mogelijke handelspraktijken in stand houdt.
A. Borawitz.