Een extra Malamute in huis

Door Hélène Heijs

Men kan tal van redenen hebben om een extra hond in huis te nemen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een extra Malamute in huis? Voordat men zo’n belangrijke beslissing neemt, is het goed om een aantal zaken van tevoren goed op een rijtje te zetten en de eigen (gezins-)situatie eens goed onder de loep te nemen.

Voor- en nadelen

Enkele voordelen van meer dan één hond: gezelschap, afleiding en zorgen voor activiteit. Je geniet van interactie tussen meerdere honden. Honden kunnen samen spelen, houden elkaar gezelschap en kunnen vaak makkelijker samen alleen thuis blijven.

Maar er kleven ook nadelen aan meer dan één hond in huis hebben. Een tweede hond in huis betekent ook twee keer zoveel kosten aan voer, snacks en dierenarts. Meerdere honden kosten veel meer tijd en energie aan opvoeding, socialisatie en training. Veel dingen kunnen honden best tegelijkertijd leren, maar wil je een Malamutepup ook de mensentaal leren en wil je met iedere hond een vertrouwensband opbouwen, dan zul je regelmatig de honden moeten scheiden en dan met iedere hond apart een activiteit ondernemen. Meestal kunnen 2 Malamutes wel tegelijkertijd uitgelaten worden, behalve als de honden verschillende behoeften hebben en/of niet onder appèl staan. Met een pup moet je andere activiteiten ondernemen dan met een volwassen Malamute. En mochten de honden onderling niet goed met elkaar kunnen opschieten of samen de leefomgeving in de buurt terroriseren, dan zul je ze ieder apart moeten uitlaten en dat betekent dubbel zo veel tijd. Dit betekent dus niet 2 à 3 uur per dag wandelen maar 5 tot 6 uur per dag!

Met één Malamute ben je meestal een graag geziene gast, maar met twee of meer honden ben je lang niet altijd overal welkom, zeker niet op veel vakantieadressen. En een oppas vinden voor meerdere Malamutes is meestal ook wat moeilijker. En mocht je onverhoopt ziek worden, zorg dan ruim van tevoren dat je iemand achter de hand hebt die het leuk vindt (en het fysiek aan kan) om jouw Malamutes uit te laten en te verzorgen. Honden leren vaak heel snel van elkaar, zowel de leuke als minder leuke dingen. Huilt er eentje, dan doet de ander vrolijk mee. Graaft er eentje een gat, dan jut hij de ander op om ook even te helpen. Vaak wordt kattenkwaad niet dubbel, maar in het kwadraat uitgevoerd. Dit tot ergernis van de eigenaren en/of de buren. Heb je een druk gezin, dan kan het in huis nog drukker worden met meerdere Malamutes.

Wat voor hond nemen we erbij?

Niet alle honden zijn dol op elkaar. Soms is er geen klik en zal die er ook nooit komen. Een klik laat zich niet afdwingen. Het gevoel is er wel of is er niet. We kunnen beide honden wel leren dat ze elkaar moeten accepteren, maar ze zullen nooit samen gaan spelen. Ook wij mensen kennen dit. Sommige mensen mogen we wel en andere mensen vermijden we liever. Dit doen Malamutes ook. Wanneer honden niet goed met elkaar overweg kunnen, zal dit altijd extra opwinding, stress en rivaliteit geven. We zullen dan de ruimte moeten hebben om beide honden uit voorzorg te kunnen scheiden, zowel in huis, in de tuin alsook in de auto. Scheiden van honden geeft heel veel stress in een gezin, zeker als er ook nog kinderen rond lopen. Iedereen loopt dan dagelijks op zijn tenen. Waar zit de ene Malamute en waar is de ander? Zeker bij het ontvangen van bezoek moet men dan steeds op zijn hoede zijn. Doet het bezoek de deuren wel goed dicht, is de poort goed gesloten, zal het bezoek geen aandacht aan de honden besteden zodat er niet onnodig opwinding ontstaat? Volwassenen kunnen nog begrijpen wat de huisregels zijn en waarom die zo gehanteerd dienen te worden (hoewel dit wel vermoeiend en erg frustrerend is om dit steeds maar weer te moeten uitleggen), maar (kleine) kinderen zullen dit niet snappen. Vaak heeft een Malamute een hoog ‘aaibaar niveau’ en loopt men het risico dat de hond toch even losgelaten wordt om geaaid te worden. Vaak worden eigenaren en honden langzamerhand steeds chagrijniger als ze continu onder spanning staan. Ze zullen zich steeds minder lekker in hun vel voelen en langzamerhand kunnen er allerlei gedragsproblemen ontstaan.

Kies bij voorkeur twee honden die verschillend van temperament, verschillend van karakter en verschillend van leeftijd zijn. Een onzekere Malamute zal een stabiele zelfverzekerde Malamute graag als zijn meerdere zien, want dan hoeft hij/zij zelf geen beslissingen te nemen en hoeft hij/zij alleen maar te volgen. Vaak accepteren Malamutes elkaar ook beter als tussen beide honden een paar jaar leeftijdsverschil zit. Hoewel men vaak zegt dat een teef liever of makkelijker is, is dit in de praktijk lang niet altijd waar. Als men een stabiele roedel met twee of meer honden heeft, dan moet je je afvragen waarom je nog een extra hond in huis wilt nemen. Soms kan er in een stabiele roedel spanning tussen honden ontstaan wanneer er een nieuwkomer bij komt. De nieuwkomer kan het niet goed vinden met één of meerdere honden of tussen de bestaande honden kan er spanning ontstaan. De veilige omgeving kan dan ineens een bedreigende en stressvolle omgeving worden wat kan leiden tot diverse confrontaties en/of gevechten die voorheen nooit voorkwamen. Soms kan er na een aantal gevechten tussen maatjes zoveel spanning en stress ontstaan dat het onderlinge vertrouwen voorgoed geschaad is en er blijvende schade tussen beide honden is ontstaan. Was het dat waard om een extra Malamute in huis te nemen?

Alaskan Malamutes gaan graag als hondenstel door het leven. Een reu en een teef kunnen haast altijd goed met elkaar overweg. Wel zijn vaak de teven de baas over de reuen, uitzonderingen daar gelaten. Twee reuen samen zullen, wanneer ze een verschillend karakter hebben en er een paar jaar leeftijdsverschil tussen zit, niet zo veel problemen geven, misschien alleen als er een loopse teef in de buurt is. Twee reuen van ongeveer dezelfde leeftijd kunnen tijdens hun pubertijd en in het begin van hun volwassenheid regelmatig gaan vechten om hun positie in de roedel te bepalen. Want wie heeft er recht op de beste slaapplaats, mag het eerste eten en krijgt het eerste en meeste aandacht van de baas? Wanneer reuen gaan vechten moet men proberen ze uit elkaar te halen, maar gelukkig weten reuen meestal zelf wel van ophouden.

Daarentegen ligt het bij teven heel anders. Vooral tijdens de loopsheid wordt de concurrentie tussen teven groter en kunnen er vaak felle en heftige vechtpartijen ontstaan. De agressiedrempel is lager, pijn lijken ze nauwelijks te voelen en het woord “overgeven” kennen ze al helemaal niet meer. Als twee teven elkaar lichamelijk en geestelijk heel veel schade hebben toegebracht kan de relatie voor de toekomst volledig verstoord blijven, zelfs na tussenkomst van een gedragstherapeut. Dan zal de baas de teven voor altijd moeten blijven scheiden of één van beide zal herplaatst moeten worden. Voorkom dat teven onderling gaan vechten!

Waar kopen we een pup of hond?

Pup

De meeste mensen kopen een pup in Nederland (of België), want dan kunnen ze diverse keren bij de fokker langs om even naar hun pupje te gaan kijken. Als men een pup in het buitenland koopt, ziet men de pup minder of zelfs helemaal niet tot aan het moment van meenemen, omdat vaak de afstand te groot is om diverse keren langs te gaan. Ook de communicatie kan wat stroever verlopen i.v.m. de taal.

Herplaatser

Men kan er ook voor kiezen om een herplaatser te nemen. Het geeft veel mensen voldoening om zo’n herplaatste Malamute weer helemaal op te zien bloeien, maar het kan ook anders uitpakken. Met heel veel geluk tref je misschien een kant-en-klare hond, maar waarschijnlijk tref je een Malamute met een verleden, die best wel wat begeleiding nodig heeft. Het kost dan veel tijd en moeite om het vertrouwen van deze Malamute weer terug te winnen, daar hij/zij in de steek is gelaten of aan zijn lot overgelaten door zijn vorige baasjes.

Als een Malamute in het verleden een trauma heeft opgelopen gaat een gedegen begeleiding heel veel tijd en moeite kosten. Het is daarom fijn wanneer je als toekomstige baas een redelijk beeld hebt of kunt krijgen over waar je aan toe bent. Helaas is niet iedereen even eerlijk over de mogelijke problemen die een herplaats Malamute heeft, dus het is verstandig om hier alert op te zijn. Informeer zo uitgebreid mogelijk over het gedrag, opvoeding en verleden van een te herplaatsen Malamute. Vraag of je een paar keer met de hond (samen met je eigen hond(en) en je eigen kinderen) mag gaan wandelen of dat je de Malamute een keer op proef mee naar huis mag nemen om te kijken hoe dit gaat.

Een herplaatser heeft er niets aan als hij na een paar dagen of een week weer weg moet omdat het niet gaat. Dit zorgt voor stress en een nare ervaring, waarbij hij/zij zich weer in de steek gelaten voelt. Het vertrouwen in een baas zal dan nog verder geschaad worden en een volgende nieuwe eigenaar zal nog veel meer moeite moeten doen om het vertrouwen van deze Malamute terug te winnen. Iemand die het beste met zijn Malamute voor heeft, zal geen probleem hebben met het feit dat een nieuwe eigenaar zijn hond beter wil leren kennen.

Wil iemand per direct zijn Malamute kwijt, dan zijn er vaak gedragsproblemen in het spel. Overleg met de vorige eigenaar of het opvangadres, wat de mogelijkheden zijn wanneer er geen klik is met de Malamute of wanneer er zich onoverkomelijke gedragsproblemen openbaren. Krijgt u begeleiding of kunt u de Malamute terug brengen? Mensen hebben de natuurlijke neiging om veel zaken rooskleurig in te schatten. Vaak denkt men dat het probleem dat zich bij een ander openbaart, bij hen niet zal gebeuren.

Zorg voor een realistisch verwachtingspatroon en onderschat niet de tijd die nodig is voor de verzorging, opvoeding, training en begeleiding van een nieuwe hond plus die van je eigen hond(en).

Hoe introduceert u een nieuwe hond in huis?

Herplaatser

Laat uw hond en de herplaatser met elkaar kennis maken op neutraal terrein tijdens een wandeling. Zorg dat u tijdens deze wandeling met minimaal twee personen bent, zodat u ieder een hond kunt begeleiden en kunt ingrijpen wanneer het verkeerd dreigt te gaan. Laat de honden elkaar even aftasten. Houd de honden in het begin gescheiden in de auto. Voordat je naar huis gaat zijn alle hondenspeeltjes, voerbakken, dekens, etc. opgeruimd, zodat de eerste hond zijn eigendommen niet kan gaan verdedigen tegenover de nieuwkomer. Wanneer beide honden tot rust zijn gekomen kun je de dingen stuk voor stuk weer op hun plaats leggen. Laat de nieuwkomer eerst goed wennen aan de nieuwe thuissituatie voordat je van alles met hem gaat ondernemen. Hij moet eerst aan de nieuwe situatie wennen. Eis in het begin niet te veel van zo’n hond. De eerste weken is het beter dat je, net als bij een pup, ook vaak thuis bent voor de hond. Houd er rekening mee dat een nieuwe hond er enkele weken tot een paar maanden over doet voordat hij helemaal gewend is aan zijn nieuwe situatie. Vaak zal een nieuwkomer de eerste 3 weken weinig tekenen van zijn eventuele problemen of agressie tonen in de voor hem onbekende omgeving. Zodra hij meer gewend is, zal steeds vaker zijn ware aard boven komen.

Pup

Bij de introductie van een pup gelden in principe dezelfde richtlijnen als hierboven beschreven bij de introductie van een herplaats Malamute, alleen zal een pup zich veel sneller aan zijn nieuwe omgeving aanpassen dan een herplaatser en zijn er geen gedragsproblemen in het spel. Houd er wel rekening mee dat niet iedere Malamute dol is op een pup.

Ten slotte:

Kies bij twee Malamutes het liefst voor honden van verschillend geslacht of anders met een aanzienlijk verschil in leeftijd. Dit geeft de grootste kans op vrede en vriendschap. Een reu en een teef of anders een jonge en een oudere hond (met minimaal 2 tot 3 jaar leeftijdsverschil) samen. Kijk bij de aankoop van een hond van een ander ras ook naar de verschillende raseigenschappen. En houd bij twee honden van gelijk geslacht in gedachten dat twee reuen vaak beter samen gaan dan twee teven. Mocht u een Malamute willen castreren om de rust in huis terug te krijgen, overleg dit eerst met uw dierenarts of een gedragstherapeut. Castratie is lang niet altijd de oplossing voor gevechten binnen een roedel. Reuen zullen meestal wel na castratie minder agressief gedrag vertonen. Daar staat tegenover dat gecastreerde teven in gedrag nog feller zouden kunnen worden.

Twee honden samen in huis geeft vaak veel plezier, maar kan ook dubbel zo veel kattenkwaad of dubbel zo veel stress opleveren. Overweeg voor wie je een extra Malamute in huis wilt nemen, voor jezelf of voor je andere hond(en). Analyseer je eigen huidige omstandigheden goed en probeer in de toekomst te kijken of dan jouw omstandigheden hetzelfde of veranderd zullen zijn. Neem alle tijd om een weloverwogen beslissing te nemen. Mochten er toch problemen ontstaan, neem dan zo snel mogelijk contact op met iemand die je kan en wil helpen.