Werken met de Malamute

Voor wat betreft de ‘endurance’ wedstrijden moet de Iditarod Trail Sled Dog Race genoemd worden. Het is een wedstrijd van achthonderd mijl tussen Anchorage en Noma, ter nagedachtenis aan de serumestafette van 1925. Toen was in Nome difterie uitgebroken. Met sledeteams werd een serum van Anchorage naar Nome gebracht; vanwege de erbarmelijke weersomstandigheden functioneerde ander vervoer niet. Ook voor de sledehonden was het heel zwaar werk. Balto, de leidershond, zou het laatste stuk van de trail in de sneeuwstorm hebben teruggevonden, waardoor het serum veilig in Nome arriveerde.Cees Hartveld

Meer hierover in hoofdstuk 6 ‘Van trekhond tot wedstrijdhond’ van het boek: ‘De Alaska Malamute in Nederland’.

herkomst-lrNiet iedere Malamute krijgt de kans zijn prestaties te laten zien bij de Iditarod Race maar dat ze graag laten zien wat ze allemaal kunnen dat is een bekend feit. De trotse Malamute is namelijk een geboren atleet! Hij wil (en moet) actief door de baasjes beziggehouden worden en het liefst het hele jaar door.

Voor elk seizoen zijn er activiteiten die een Malamute met kloppend hart toejuicht. ’s Winters is bij uitstek hét weer om er met de malamute erop uit te trekken met de slee, fiets, step, of pulka. Maar ook met warmer weer zijn er activiteiten als kanoën, zwemmen, wandelen en niet te vergeten de survival in de beschaduwde bossen. Kortom, afwisseling genoeg.

Randvoorwaarden voor gezond sporten

Alvorens van start te gaan met de verschillende activiteiten gelden er randvoorwaarden!

  • De Malamute moet volgroeid zijn voordat er zware parcours per fiets, slee of step afgelegd gaan worden. Vanaf een maand of 9 kan er heel voorzichtig geprobeerd worden om een kort stukje te fietsen.
  • Denk niet dat de Malamute meteen een marathon kan lopen. Vanaf een jaar kan de conditie weloverwogen opgebouwd worden. Het beste is om een soort trainingsplan op te stellen waar voorop hoort te staan dat de hond er plezier aan beleefd. Heb dus geduld. Uw geduld wordt zeker beloond. Te hard van stapel lopen zal dus bestraft worden.
  • De hond krijgt 2 á 3 uur van te voren eten en vlak voor de training nog een flinke bak vers water. Want vocht is het belangrijkste bestanddeel tijdens de training.
  • Houd ook goed de buitentemperatuur in de gaten. Boven de 14 graden Celsius mogen er eigenlijk geen zware inspanningen gevergd worden van de Malamute. Denk aan sleeën en steppen. Een stukje fietsen kan nog wel maar let ook hier goed op. Vooral ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Oververhitting kan snel gebeuren en kan funest zijn voor uw hond!
  • Na de activiteit krijgt uw Malamute uiteraard een schaduwrijk plekje en een verse bak (niet te koud) water om weer even bij te komen.
  • En als laatste niet echt een voorwaarde maar om je Malamute te vriend te houden na een goede prestatie mag ook een welverdiende beloning (been, mergpijpje, stokvis etc.) niet ontbreken. Ook dan zullen ze de volgende keer weer 100% presteren.

Welke sporten gaan we beoefenen?

Na alle voorwaarden in acht genomen te hebben, laten we dan nu de mogelijkheden van de verschillende activiteiten op een rijtje zetten. De activiteiten zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en de seizoenen. Niet elke activiteit kan het hele jaar beoefend worden.

Dagelijkse beweging:

De gewone dagelijkse beweging is natuurlijk altijd een ‘must’. 3 uur per dag is een goede stimulans voor u en uw Malamute.

Ongedwongen bezig zijn – Spelen

Ook spelen (balletjes, stokken, verstoppertje etc.) is een heel belangrijk element voor de ontwikkeling van de intelligentie, behendigheid en kracht van de Malamute. En draagt ook een belangrijk deel bij aan de band tussen u en uw Malamute.

Joggen

De Malamute gaat graag mee met de baas om een rondje te joggen. Als geboren draver zal hij netjes met u meelopen en wellicht zonder afleiding van schapen ook zelfs onaangelijnd. Maar blijf scherp opletten!

Fietsen

p1010053-lrOok fietsen is een mooie manier om de conditie van uw geestdriftige Malamute op peil te houden. Ook hier weer erg belangrijk om op de temperatuur te letten. Zomers is het aan te raden om ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat te gaan fietsen als de temperatuur weer iets gedaald is. Naast de fiets is de rechterkant het veiligst voor de hond als u zich in het verkeer begeeft. Let ook op dat de hond niet een te lange lijn heeft zodat hij voor het wiel kan komen. Het gebruik van een springer is aan te bevelen. Zorg wel voor een extra zekering in de vorm van een riem aan de halsband. Met de onstuimige Malamute weet je het maar nooit.

De fiets kan ook gebruikt worden om te leren trekken, een aanzet tot het gebruik van de step en slee. Hierover meer onder het kopje steppen.

Zwemmen

Veel Malamutes zijn waterratten. Een verfrissende duik zomers en zelfs ’s winters is geen uitzondering. Vooral zomers is het heerlijk om samen met de hond een duik te nemen. Er zijn in Nederland veel locaties waaronder ook stranden waar de honden ook zomers gewoon los mogen lopen. Bij natuur water wel in de gaten houden dat het gezond water is. Vaak bij langdurige warmte neemt de kwaliteit van het water af en kunnen er algen komen waar baas en hond huidproblemen van kunnen krijgen.

Bij een winterse duik is het wel zaak dat de Malamute zich lekker warm/droog rent zodat hij geen kou kan vatten.

Kanoën

serie15-007Veel Malamute liefhebbers zijn wel eens met de Malamute in de kano gestapt. Een heus avontuur. Wil de hond er wel in? En als hij er eenmaal in is, blijft hij dan wel zitten? Tja, soms wel en soms niet. Maak de eerste vaart niet te lang, zorg ervoor dat uw hond het leuk blijft vinden en dat hij niet te lang aan de zon blootgesteld wordt. Ook tussendoor een zwempauze is leuk maar de eigenwijze mals moeten wel weer terug de kano in. Succes!

Back packing

Ook dit is waar, met de Malamute backpacken. Zelf je eigen rugzak met de eerste benodigdheden en je Mal ook. Een hond met een rugzak? Ja heus waar. En ze vinden het nog leuk ook. In de rugzak van de hond zit zijn eigen water, voer en beloningen. Ook raadzaam is een kleine EHBO kit mee te nemen voor het geval er tijdens de klim of wandeling je hond geblesseerd raakt.

Dynamique in de sneeuw

Bij de echte sneeuw activiteiten komen vooral harmonie en dynamique kijken tussen musher en zijn team. Het team ( 1 of meerdere Malamutes) wordt aangestuurd met speciale commando’s. Voor deze commando’s wordt de inuit taal gebruikt zodat iedere andere musher ook de honden kan aansturen.

Commando’s

Onderstaand een greep uit de termen:

Gee Rechtsaf
Haw Linksaf
Gee over Rechts een team inhalen of om aan de rechterkant van de trail te lopen
Haw over Links een team inhalen of om aan de linkerkant van de trail te lopen
Gee/Haw come je team rechts/links laten omkeren
Trail Als je in een wedstrijd om “Trail” vraagt, dan wil je passeren en moet het andere team ruimte maken en je de mogelijkheid geven om ongehinderd te kunnen passeren
Trail-stop Als je dit commando hoort, dan ben je verplicht om te stoppen en de ander een probleemloze “overtake” te geven. Roep je zelf “trail-stop”, dan moet diegene die jij inhaalt, afremmen en vervolgens tot stilstand komen, zodat jij langs kunt
On trail of straight ahead rechtdoor, of om de honden aan te moedigen om door te gaan na een passage, inhaalmanoeuvre
Line out Zorgt ervoor dat de leidhonden de treklijn strak houden
Hike, Mush of Go Startcommando vanaf stilstaande positie. Gebruik slechts een van de drie
Whoa Stopcommando

Benodigdheden

Voor de verschillende sporten heeft de musher en de hond verschillende middelen nodig zoals speciale tuigjes voor de honden, treklijnen met ‘schokdemper’, neklijnen bij meerdere honden in het span, karren, step, pulka en nog veel meer.

Welke echt winterse sporten kunnen beoefend worden?

Ski Jöring/Langlaufen

langlaufen-016-lrSki Jöring is eigenlijk langlaufen met de hond. Tussen de baas en de Malamute zit een treklijn en de hond bepaald het tempo en trekt de baas voort. In de skigebieden wordt het vaak toegestaan om met de hond de langlaufloipe te gebruiken. Houd de loipe wel schoon! Deze sport kan ook zomers beoefend worden alleen loopt de baas in dat geval.

Pulka

pulka-lrHet gebruik van de Pulka komt oorspronkelijk uit Scandinavië. Daar was het gewoon dat je je hond (welk ras dan ook) voor de pulka spande en dan vracht liet trekken tijdens langere afstandstochten. Inmiddels heeft de pulka een echt sportelement gekregen. Bij de pulka sport wordt er net zoveel van de baas verwacht als van de hond. Ook dit is net als met Ski Jöring een sport die je samen beoefent. Bij deze sport loopt de hond in een beugel die bevestigd zit aan een soort verzwaarde mini slee. De slee zit aan een jogginglijn vast aan de heupgordel van de baas die op zijn beurt weer langlaufski’s draagt. Er zijn voor deze sport ook wedstrijden. Als er geen sneeuw ligt dan kan deze sport beoefend worden met een pulkakarretje. Bij karwedstrijden is er namelijk altijd een pulka klasse.

Steppen/karsport

Steppen is eigenlijk het alternatief voor sleeën. Als er geen sneeuw ligt dan voldoet de step prima als men 1 of 2 honden heeft. Bij meerdere honden heeft men al snel een kar achter het team staan. Ook zijn deze activiteiten een goede bezigheid om de honden te trainen en de conditie op te bouwen voor als de wintersport er aan komt. Ook bij deze sport komt veel kijken en dient men weloverwogen te werk te gaan. Aan te bevelen is dan ook om eerst eens met andere mushers mee te gaan om de ins en outs van de sport af te kijken en te leren. Ook voor de honden geeft dit vaak de juiste stimulans om te trekken.

afbeelding13-bewerkt-lrVoor zowel het beoefenen van de sport met de slee als de step geldt een hele handleiding. Dit is teveel om hier nu op in te gaan. Maar wilt u meer weten over steppen met uw Malamute, koop dan via de clubwinkel online het boekje ‘mijn eerste schreden in de sledehondensport’. Hier staat een complete beschrijving van de do’s en don’ts en de juiste materialen die je nodig hebt voor een gezonde manier van het beoefenen van deze sport voor baas en hond.

Sleeën

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is de slee pas de echte ultieme wintersport met de malamute. Dit onderdeel hoort er echt bij. Ook voor het sleeën met de sport komt heel veel kijken. Vooral veiligheid van mens en dier speelt hier een grote rol. In tegenstelling tot de kar en step heeft de slee niet een echte rem. Er zit wel een soort rem op (haken), een remmat en de musher heeft ook altijd een anker mee voor de echte noodgevallen. Ook dit is een sport die je beter met een ervaren iemand kan beginnen.sledes-lr

U snapt dat er ontzettend veel te vertellen valt over het werken met de Malamute en dat het teveel is om op te noemen. Daarom verschijnt er binnenkort een boekje over de werksporten met de Malamute en wat er dan allemaal bij komt kijken. Wij houden u via deze website op de hoogte omtrent de verschijningsdatum van het boekje dus houd de nieuwsrubriek nauwlettend in de gaten.